HBOR najviše financirao otok Krk

Bez autora
Jun 28 2011

Ove godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) za potrebe kreditiranja poduzetništva na otocima odobrila je 32 kredita u iznosu od 191 milijun kuna. Kako inače u prosjeku odobravaju oko sedamdesetak kredita godišnje, trend je približno isti kao i ranijih godina, ističu u HBOR-u. Čime se najviše bave poduzetnici na otocima te za što su im potrebna financijska ulaganja, najbolje pokazuju podaci HBOR-a za razdoblje od 2007. do kraja svibnja ove godine. Naime, prema tim podacima, većina odobrenih kredita bila je namijenjena financiranju projekata u turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. Ukupno gledajući, u tom razdoblju otočnim poduzetnicima odobreno je 310 kredita u iznosu od 1,9 milijardi kuna. Samo u prošloj godini odobreno je 360 milijuna kuna HBOR-ovih kredita otočanima. Najveći broj i iznos kredita proteklih gotovo četiri i pol godine (sve do kraja svibnja ove godine) odobren je za projekte na otoku Krku - 56 kredita u iznosu od 496 milijuna kuna, za projekte na Ugljanu odobreno je 26 kredita u iznosu od 308 milijuna kuna, na otoku Braču odobren je 31 kredit u iznosu od 289 milijuna kuna.

HBOR najviše financirao otok KrkOve godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) za potrebe kreditiranja poduzetništva na otocima odobrila je 32 kredita u iznosu od 191 milijun kuna.

Kako inače u prosjeku odobravaju oko sedamdesetak kredita godišnje, trend je približno isti kao i ranijih godina, ističu u HBOR-u.

Čime se najviše bave poduzetnici na otocima te za što su im potrebna financijska ulaganja, najbolje pokazuju podaci HBOR-a za razdoblje od 2007. do kraja svibnja ove godine. Naime, prema tim podacima, većina odobrenih kredita bila je namijenjena financiranju projekata u turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. Ukupno gledajući, u tom razdoblju otočnim poduzetnicima odobreno je 310 kredita u iznosu od 1,9 milijardi kuna. Samo u prošloj godini odobreno je 360 milijuna kuna HBOR-ovih kredita otočanima. Najveći broj i iznos kredita proteklih gotovo četiri i pol godine (sve do kraja svibnja ove godine) odobren je za projekte na otoku Krku - 56 kredita u iznosu od 496 milijuna kuna, za projekte na Ugljanu odobreno je 26 kredita u iznosu od 308 milijuna kuna, na otoku Braču odobren je 31 kredit u iznosu od 289 milijuna kuna.

Koji zahtjevi nisu zadovoljili kriterije nismo uspjeli doznati, jer HBOR većinu svojih kreditnih programa provodi preko poslovnih banaka te ne raspolaže podacima o odbijenim kreditima i razlozima odbijanja budući da zaprimanje i obradu zahtjeva obavljaju poslovne banke i u HBOR prosljeđuju zahtjeve koji su u pravilu prihvatljivi za kreditiranje.

Inače, HBOR je posebnu pozornost posvetio ujednačenom regionalnom razvitku kroz provođenje posebnih kreditnih programa namijenjenih poticanju razvitka poduzetništva na područjima posebne državne skrbi i otocima. Za poduzetnike na tim područjima osigurali su povoljnije uvjete kreditiranje, te je tako moguće financiranje investicije do 100 posto vrijednosti bez PDV-a, a povoljniji su i uvjeti osiguranja kredita. Naime, za osiguranje povrata kredita na otocima HBOR prihvaća omjer 1:1,3, a inače je u pravilu odnos 1:1,5. Kamatne stope za ulaganja na otocima su 2 posto ako je riječ o izvoznicima, odnosno 4 posto za ostale poduzetnike.

Kako saznajemo u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Upravi za otočni i priobalni razvoj, u posljednjih sedam godina HBOR je po povoljnim uvjetima usmjerio 2,8 milijardi kuna kredita u otoke, kojima se omogućilo restrukturiranje turističkog sektora, što je okosnica otočnoga gospodarstva. Povoljna sredstva koja su bila namijenjena otočanima iskorištena su za podizanje kapaciteta te za stvaranje i građenje novih malih obiteljskih hotela. Dobile su se i mogućnosti za financiranje poljoprivrednih djelatnosti, dakle podizanja trajnih nasada, vinograda, maslinika.

Osim toga, mali i srednji poduzetnici dobili su mogućnosti za financiranje svojih vlastitih programa koji nisu vezani uz turizam, a otočanima se pomoglo i u gradnji ribarske flote. Na kraju recimo i da je Ministarstvo mora u proteklih pet godina javnim natječajima dodijelilo ukupno 48 milijuna kuna za 1159 otočnih poslodavaca, a riječ je o potporama kojima se tim poslodavcima davala godišnje jedna ili pola bruto isplaćene mjesečne plaće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik